Τι είναι αυτοπραγμάτωση;

SB23 BLOG AA0003 12MAY23

Τι είναι αυτοπραγμάτωση;

Η αυτοπραγμάτωση είναι μια από τις πιο Βασικές ανάγκες του Ανθρώπου. Η επίτευξη της αυτοπραγμάτωση, σημαίνει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανακάλυψή και ενεργοποίηση των ταλέντων σου, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων σου και την επίτευξη των στόχων σου.

Τι είναι αυτό όμως που μας κινητοποιεί και επιθυμούμε να φτάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα ύπαρξης; Ο άνθρωπος μόλις ικανοποιήσει τις Βασικές του ανάγκες ασφάλειά, φαγητό, σύντροφό, εργασία, σπίτι, αρχίζει να ψάχνει το βαθύτερο νόημά της ζωής του. Για καθένα μπορεί να είναι ξεχωριστό και διαφορετικό.


Ο άνθρωπος είναι φύσει καλός, διαθέτει από μόνος του την ικανότητά για προσωπική ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση γιατί η ιδία η ζωή είναι δημιουργία και εξέλιξη. Ο Maslow ήταν ο πρώτος που μίλησε για τις βιολογικές και ψυχικές ανάγκες. Οι ανώτερες ανάγκες ανακαλύπτονται αφού ικανοποιήσουν οι πρώτες.


Οπότε ο άνθρωπος χρειάζεται να καλύψει και τις ψυχολογικές του ανάγκες όπως η αυτοεκτίμηση, η τρυφερότητα, η αίσθηση του Ανήκειν. Αυτές είναι και οι βασικές ψυχολογικές ανάγκες.
Καταλαβαίνουμε ότι η ένταση στον ανθρώπινο ψυχισμό επέρχεται από την ατέλεια, αυτό του δημιουργεί μια εσωτερική σύγκρουση.

Από τις έρευνες και τις μελέτες του, πάνω σε υγιή ακόμα τα όποια οδηγούνται προς την επίτευξη της αυτοπραγμάτωση, ο Maslow έβγαλε τα εξής συμπεράσματα ότι οι άνθρωποι που φτάνουν προς την αυτοπραγμάτωση έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους

-Αναγνωρίζουν τις δικές του ανάγκες και σέβονται και των άλλων

-Έχουν την ικανότητά να προσαρμόζονται στην μοναδικότητα των ανθρώπων και δεν είναι επικριτικοί

-Δημιουργούν Στενές και ουσιαστικές σχέσεις, έστω και λίγα άτομα

-Είναι άτομα αυθόρμητα και δημιουργικά και δεν επιβάλλονται στους άλλους

Η αυτοπραγμάτωση είναι ένα ταξίδι βελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης
των ικανοτήτων, δυνατοτήτων και ταλέντων του κάθε ανθρώπου. Στηρίζεται στην βαθιά αυτογνωσία που ο καθένας Οφείλει να φτάσει.

Κάθε Δέντρο είναι μοναδικό και καταφέρνει και αναπτύσσεται σε κάθε συνθήκη. Σκεφτείτε ο άνθρωπος που είναι γεννημένος σε ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον πόσο μπορεί να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί.

Αξίζεις μια δεύτερη Ευκαιρία!!

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER