Γιατί συγκρίνεσαι διαρκώς με τους άλλους;

Γιατί συγκρίνεσαι διαρκώς με τους άλλους;-Sofia Banagi

Γιατί συγκρίνεσαι διαρκώς με τους άλλους;

“Σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι και όλες θα χαίρονταν με την ψυχή τους για τις χαρές και επιτυχίες των άλλων”.

 
Συνήθως όμως στον πραγματικό κόσμο δεν συμβαίνει αυτό. Οι άνθρωποι συνεχώς κοιτάμε τι κάνει, τι έχει ο διπλανός μας και όχι ποιοι είμαστε και τι έχουμε καταφέρει εμείς.
Χρειάζεται να καταλάβουμε οτί ο καθένας μας έχει την δική του αξία και έχει διαφορετική αφετηρία από τους υπολοιπούς ανθρώπους. Αυτό σημαίνει διαφορετική πορεία, επιλογές, τύχη, συγκυρίες. Άρα ο καθένας παίζει σε διαφορετικές πίστες και είναι ανώφελο να συγκρινόμαστε με κάτι που δεν έχουμε επιλέξει εμείς. Μπορεί να ζηλεύουμε μια καριέρα ενός φίλου αλλά έμεις να μην θέλουμε να θυσιάσουμε χρόνο, χρήμα και προσωπική ζωή για ένα τέτοιο επιτευμά. Καταλαβαίνετε ότι είναι ανώφελο να συγκρινόμαστε με πράγματα που τελικά δεν επιλέξαμε να πετύχουμε.
 
Καλό είναι να κατανοήσουμε ότι η συγκρισή μας με τους άλλους μας κάνει δυστυχείς και ανασφαλείς. Η μόνη εποικοδομητική σύγκριση είναι του σημερινού εαυτού μας με τον χθεσινό εαυτό μας.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε τι θέλουμε να πετύχουμε, να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους και να πορευτουμέ προς την υλοποιήση τους. Αυτό απαιτεί από εμας να βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει, να σχεδιάσουμε τα βήματα που θα ακολουθήσουμε και να ξεκινήσουμε σήμερα.
Είναι πολύ βοηθητικό να θυμόμαστε την στιγμή που συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους:
 
  • ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει την δική του αξία
  • Δεν υπάρχει τέλεια ζωή και ιδανικές καταστάσεις
  • Η αυτοαξία μας ξεκινάει από μέσα μας και δεν έχει σχέση υλικά αγαθά, προσωπικές σχέσεις και τίτλους
  • Αποδοχή του εαυτού μας όπως είναι
  • Υπενθύμιση το ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα 
  • Αποφυγή της εξιδανικευσής που δημιουργούν οι τέλειες ζωές στα social media
Να θυμάσαι ότι είσαι ότι καλύτερο σου έχει συμβεί. Δες τον εαυτό σου συνολικά και μη σκέφτεσαι μόνιμα που δεν είσαι καλός αλλά όλα αυτά που είσαι καλός. Ο δρόμος προς την αποδοχή του εαυτού μας περιλαμβάνει να αφουγκραστούμε τις δικές μας ανάγκες και θέλω και να ξεχάσουμε τις κοινωνικές επιταγές. Όταν αποδεχτείς τον εαυτό σου ολοκληρωτικά η αυτοπεποίθησή σου και η αυτοεκτίμηση σου θα αυξηθούν και εσύ θα αισθάνεσαι ότι αξίζεις για αυτό που ήδη είσαι!!
 
 

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER