Πόσο σημαντική είναι η ευεξία των εργαζομένων;

Πόσο σημαντική είναι η ευεξία των εργαζομένων;-Sofia Banagi

Πόσο σημαντική είναι η ευεξία των εργαζομένων;

Τα τελευταία χρόνια είναι επιτακτικό, οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις να υποστηρίζουν τους εργαζόμενους τους ολιστικά, δηλαδή σε σωματικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο.

 
Η πανδημία του covid-19 τα τελευταία χρόνια άλλαξε και επηρέασε καθοριστικά την ζωή μας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι υπέστησαν αλλάγες ως προς τον τρόπο εργασία τους. Αυτό τους επηρέασε ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και σωματικά. Οι εταιρείς χρειάζεται να αναζητήσουν νέες λύσεις ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι εργαζομενοί τους θέλουν μια ολιστική προσέγγιση που θα στοχεύει στην ψυχική τους και σωματική τους ευημερία. Άρα χρειάζονται αλλάγες και στην νοότροπία των ηγετών.
 
Το εργασιακό wellbeing των εργαζομένων, καθώς και η δέσμευση τους στις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται είναι σημαντικοί παράγοντες για την αποδοσή τους. Σύμφωνά με την Currie (2001), για να είναι οι επιχειρήσεις βιώσιμες θα πρέπει να εφαρμόζουν το wellbeing των εργαζομένων, το όποιο αυξάνει την αφοσιώση τους αρά και την αποδοσή τους. Οι εργαζόμενοι είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο σε μια επιχείρηση μικρή ή μεγάλη, χρειάζεται προσοχή, φροντίδα και ενδυνάμωση. Οι άνθρωποί γίνονται καλύτεροι σε όλα τα επίπεδα όταν αισθάνονται ότι νοιάζεστε.
 
Ανθρωποκεντρική κουλτούρα
 
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων χρειάζεται να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και να δημιουργήσουν μια πιο ανθρωποκεντρική κουλτούρα.
Υπάρχουν προγράμματα και Coaches που μπορούν να τους μιλήσουν για την αποτελεσματικότητα της ενσυναίσθησης που προάγει την ευεξία, την υγεία, την εμπιστοσύνη, την αποδοχή και το σεβασμό στις ανάγκες των εργαζομένων.
Εκπαίδευση για την σημαντικότητα της ψυχικής υγείας
 
Είναι πολύ σημαντικό τα διοικητικά στελέχη να κατανοήσουν ότι πολλά λάθη, αποτυχίες, μη συννενόηση ξεκινάνε από προβλήτα που αφορούν την ψυχική ευεξία. Αν το εργασιακό περιβάλλον είναι τοξικό, αν το κλίμα μεταξύ εργαζομένων είναι απρόσιτο και άκρως ανταγωνιστικό, θα δημιουργεί αγχός, αλλαγές στη συμπεριφορά, κακή επικοινωνία και κόπωση. Χρειάζονται συνδυαστικά προγράμματα ενίσχυσης της σωματικής και ψυχικής ενδυνάμωσης. Σεμινάρια αλλαγή νοότροπίας, διαχείριση άγχους και σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και αυτοφροντίδας.
 
Η παραγωγικότητα των ανθρώπων μπορεί να αυξηθεί όταν οι επιχειρήσεις κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι παραγωγικός όταν αισθάνεται ήρεμος και βιώνει λιγότερο στρες.
Βαδίζουμε σε ένα πιο ανθρωποκεντρικό μοντέλο ηγεσίας γιατί οι συνθήκες το απαιτούν και είναι βέβαιο ότι μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει. Οι έξυπνοι ηγέτες κάνουν αλλαγές.

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER