Τι είναι το Life Coaching

Τι είναι το Life Coaching-Sofia Banagi

Τι Είναι το Life Coaching

Τι είναι το Life Coaching: Ιστορικά, η λέξη coach σημαίνει βαγόνι-άμαξα, δηλαδή αυτό που μεταφέρει .Ο όρος coaching γεννήθηκε τον 19ο αιώνα, όταν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ένας καθηγητής διάβαζε και εξέταζε έναν μαθητή με σκοπό να τον βοηθήσει να περάσει τις εξετάσεις . 
 
Έτσι, δειλά δειλά ,άρχιζε να χρησιμοποιείται ο όρος coach .Σε ένα επόμενο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε στον αθλητισμό.
 
 
Coaching ονομάζεται η “μεταφορά” των μαθητών από τον ένα στόχο στην κατάκτηση του επόμενου με επιτυχία από κάποιον ,δηλ τον coach, που διαθέτει πολύ καλές γνώσεις και έχει επικοινωνιακές δεξιότητες ( Γιαννακόπουλος 2017 ) .
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Αμερική και στον χώρο των επιχειρήσεων ειδικά . Ο Τόμας Λέοναρντ ,ένας Αμερικάνος οικονομικός σύμβουλος αναφέρεται ως ο πατέρας της επαγγελματικής προπονητικής ζωής ( professional life coaching ) .
Ήταν αυτός ,που το 1991 ίδρυσε την πρώτη σχολή επαγγελματικής ζωής και το 1994 τη Διεθνή Ομοσπονδία Προπονητικής ( International Coaching Federation ,ICF ) ,που μέχρι σήμερα αποτελεί το βασικό Σώμα Διαπίστευσης για προπονητές ζωής .
Διάφορες θεωρίες και μελέτες του 20ου αιώνα για την ανθρώπινη συμπεριφορά , την παρακίνηση, την προσωπικότητα, το συνειδητό και το ασυνείδητο , την μάθηση και την εξέλιξη του ανθρώπου, οδήγησαν στην γέννηση της επαγγελματικής, προπονητικής ζωής .Σύμφωνα με τον Maslow, ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος και να φθάσει στην αυτοπραγμάτωση του χρειάζεται να έχει κατακτήσει τους εξής βασικούς πυλώνες : 
την ανάγκη του για αγάπη και οικειότητα και αυτήν για κοινωνική αναγνώριση, αυτοεκτίμηση, προσωπική αξία και το αίσθημα επιτυχίας .
 
* Αυτοπραγμάτωση : η πραγματοποίηση των πνευματικών ,ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου καθώς και η αίσθηση της πληρότητας δηλαδή της εσωτερικής ισορροπίας, που αυτή συνεπάγεται με την ανάγκη του ατόμου να φθάσει στο μέγιστο δυναμικό του , μέσω της πλήρους δυνατής ανάπτυξης των προσωπικών ικανοτήτων .

Τι Είναι το Life Coaching

Στόχοι που κατακτάς μέσα από το Life Coaching

Το life coaching  ως προσέγγιση απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να ακολουθήσουν τα θέλω τους, να πετύχουν τους στόχους τους και κυρίως να αισθάνονται ισορροπημένοι και χαρούμενοι στην προσωπική τους ζωή και στην επαγγελματική τους.

Οι στόχοι χωρίζονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Εσωτερικοί είναι οι στόχοι :
 
 • Αυτογνωσία
 • Συναισθηματική και ψυχική ωρίμανση
 • Πνευματική εξέλιξη
 • Αυτοέκφραση
 • Ανάπτυξη αυτοπεποίθησης 
 • Ευεξία
 
Οι εξωτερικοί στόχοι :
 
 • Επαγγελματικός προσανατολισμός
 • Διαχείρισης αποτυχίας
 •  Σχέσεις επαγγελματικές κ προσωπικές
 • καριέρα
 • Σπουδές
 • Διαχείριση επιτυχίας
 • Διαχείριση της υγείας με φυσικούς τρόπους  (Γιαννακοπούλου 2017)

-οι στόχοι βοηθούν την coaching διαδικασία να έχει δομή ωστά ο πελάτης να είναι συγκεντρωμένος και εστιασμένος στις λύσεις και τις επιλογές που έχει.

Πώς τίθενται οι στόχοι;

-Με θετικούς όρους, αυτή η μέθοδο βοηθά τον πελάτη ωστέ να είναι σαφέστατο ότι βαδίζει προς την επίτευξη των στόχων.

-οι στόχοι είναι σαφείς, συγκεκριμένοι και λεπτομερείς.

-οι στόχοι αφορού τον ίδιο τον πελάτη και όχι τους άλλους.

-οι στόχοι χρείαζεται να είναι ρεαλιστικοι και να είναι κάτω από τον έλεγχο του πελάτη. Ένα παράδειγμά τέτοιου στόχου είναι η προαγωγή του στην εργασία, αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά από τον διευθυντή του. Ένας στόχος ρεαλιστικός στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο πέλατης να επικέντρωθει στο πώς θα αυξήσει την αποδοσή του.

Με αυτούς τους τρόπους θέσπισης στόχων, ο πελάτης κατανοεί τι θέλει να αλλάξει. Κάποιες φορές μπορεί ο πελάτης να δυσκολεύεται να βρει τι θέλει να αλλάξει, ο life Coach είναι εκεί για να τον βοηθήσει με τις ερωτήσεις που θα του κάνει να βρει τι πραγματικά θέλει.

 
 

Τι Είναι το Life Coaching

Οι κατευθύνσεις που θα Λάβεις μέσα από το Life Coaching

Το Coaching λοιπόν αποτελεί μια δομημένη διαδικασία με  δυο κατευθύνσης που στοχεύουν στην βελτίωση απόδοσης και συμπεριφοράς.
Προϋπόθεση για μια καλή σχέση  coaching είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ασφάλεια.
Οι συνεδρίες coaching  περιλαμβάνουν μια διαδοχική σειρά από κάποια στάδια:
 
 • Αναγνώριση των ατομικών αναγκών
 • Θέσπιση στόχου-σκοπού
 • Συμφωνία και αποσαφήνιση των αναγκών του coachee
 • Διερεύνηση των κινήτρων
 • Συμμαχία με τον coach
 • Ανατροφοδότηση
 • Ανάλυση της απόδοσης σε σχέση με τους προκαθορισμένους στόχους
 • Αναγνώριση των μελλοντικών αναγκών
 
Το χρονικό πλαίσιο του coaching δεν μπορεί να είναι για όλους τους ανθρώπους το ίδιο, γιατί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και οι στόχοι τους το ίδιο .Η διαδικασία της αλλαγής στο coaching πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον αποδοχής ,αγάπης ,σεβασμού ,εμπιστοσύνης και εχεμύθειας .Είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος που απευθύνεται σε έναν προπονητή ζωής να νιώθει ότι σ αυτήν τη σχέση μπορεί να είναι ο εαυτός του, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει οτιδήποτε σε κανέναν .
 

Τι Είναι το Life Coaching

H Σημασία να εξελίσσεσαι μέσα από το Life Coaching

Για εμένα προσωπικά είναι πολύτιμο και συγκινητικό να βλέπω την αλλαγή των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι και υποστηρίζω .Εκτιμώ την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπο μου και με βοηθούν να εξελίσσομαι προσωπικά και επαγγελματικά και να κατανοώ την ανθρώπινη φύση .Η έμπνευση είναι αυτή που παρακινεί τους ανθρώπους για να γίνουν καλύτεροι και όχι το “οφείλω” και το “πρέπει” .
Τι είναι το Life Coaching: Το life coaching πλέον αποτελεί ένα κοινωνικό παγκόσμιο φαινόμενο .Το coaching είναι μια επιστήμη η οποία συνδέεται με άλλες επιστημονικές προσεγγίσεις όπως η θετική ψυχολογία ,η γνωσιακή συμπεριφορική , η θεραπεία εστίασης στη λύση ,η συμβουλευτική ( Carl Rogers ) .
Η επιτυχημένη συμβουλευτική αποτελείται σαφώς από μια οργανωμένη και επιτρεπτική σχέση, που δημιουργεί τις συνθήκες ,ώστε ο πελάτης να αποκτήσει αυτογνωσία σε βαθμό ,που να κάνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση που έχει επιλέξει ( Λουιζου 1999) .
Το coaching λοιπόν είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και συγκροτημένη προσέγγιση ,η οποία είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και αποτελεσματική ,εφόσον συμβαίνει από κατάλληλα εκπαιδευόμενο επαγγελματία coach .Απευθύνεται σε ανθρώπους χωρίς σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα .
Ο coach βοηθά τους ανθρώπους να ενεργοποιήσουν και να αξιοποιήσουν το θετικό ψυχολογικό τους κεφάλαιο, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να πραγματοποιήσουν αυτά που επιθυμούν .
Λέγοντας ψυχολογικό κεφάλαιο εννοούμε τα ψυχικά αποθέματα ,που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος για να υπερβεί τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις .Οι άνθρωποι που διαθέτουν θετικό ψυχολογικό κεφάλαιο, έχουν αυτοεκτίμηση ,πίστη στον εαυτό τους, θετικότητα ,όραμα και θεσπίζουν εύκολα στόχους . Σίγουρα το κεφάλαιο αυτό από μόνο του δεν αρκεί και χρειάζεται αξιοποίηση και επένδυση .
Ο Ires Yossi το 2008 σε ένα άρθρο με μεγάλη αξία για τον κλάδο μας, απατάει με σαφήνεια για το τι είναι το coaching :
Μια συστηματική δομημένη διαδικασία, σχεδιασμένη να διευκολύνει την συναισθηματική, γνωσιακή και συμπεριφορική αλλαγή . Το coaching είναι εξατομικευμένο, δηλαδή προσαρμοσμένο στις ανάγκες και την προσωπικότητα του πελάτη .

Τι Είναι το Life Coaching

Τι θα Πρέπει να κάνει ο Life Coach

Ο coach από την μεριά του χρειάζεται να έχει βασική εκπαίδευση με επιστημονικά πρότυπα ,από έμπειρους επαγγελματίες .
Πρωτίστως όμως ένας καλός coach χρειάζεται να διαθέτει εν συναίσθηση και να προσεγγίζει τον πελάτη του ως σύνολο . Η εν συναίσθηση είναι μια ικανότητα είναι μια δεξιότητα που υπάρχει στον ανθρώπινο νου και καλλιεργείται. Ο life coach μπαίνει στο κόσμο του πελάτη κατανοώντας τον κόσμο του, τις πεποιθήσεις του, τα μοτίβα συμπεριφοράς του, διαβάζει τη γλώσσα του σώματος. Όλα αυτά είναι πληροφορίες που καταγράφει ώστε να κατανοήσει τον άνθρωπο που συνομιλεί.
Ο coach ενθαρρύνει τον πελάτη του να μιλήσει, να ανοιχτεί και εκείνος είναι εκεί με κατανόηση, ενεργητική ακρόαση  για να τον ακούσει. Ο coach υποστηρίζει τον coachee στην  βελτίωση των προσωπικών ικανοτήτων, της απόδοσης ,της μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης .
Το coaching εστιάζει στα θετικά συναισθήματα ,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείει τα αρνητικά συναισθήματα .
Είναι λογικό και ανθρώπινο ότι οι πελάτες στις συνεδρίες του coaching βιώνουν άγχος, ανασφάλεια, δυσφορία, για το μέλλον τους και για τις αλλαγές ,που πρόκειται να κάνουν .Άλλωστε κάθε μετάβαση σε μια άλλη κατάσταση είτε επαγγελματική, είτε προσωπική δημιουργεί άγχος .
Η αλλαγή για να είναι πιο ομαλή, χρειάζεται να βασίζεται σε δικά μας εσωτερικά κίνητρα και πολύ λιγότερο στις γνώμες των άλλων και στις προσδοκίες ,που μπορεί να έχουν από εμάς .
Στο coaching εκπαιδεύονται να προχωρούν απ το σημείο Α στο σημείο Β ,αφαιρώντας τα εμπόδια και τις παρεμβολές .Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα ,χωρίς να δημιουργούμε καινούργια .Το σημείο Α είναι το παρόν ,το ψυχολογικό και κοινωνικό τώρα ,που χρειάζεται να αναγνωρίσουμε με ψυχραιμία ,ενώ το σημείο Β είναι το μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε και αυτό μας οδηγεί ,μας εξελίσσει, μας αλλάζει και μας ωριμάζει ως ανθρώπους.
Ο life coach χρησιμοποίει την δύναμη της δέσμευσης για να ενεργοποιήσει τους ανθρώπους που τον εμπιστεύονται προς την αλλαγή, με ολιστική βάση ,ώστε κατακτήσουν την αρμονία και την ισορροπία στην ζωή τους .

Τι Είναι το Life Coaching

Οι Στόχοι σε μια Συνεδρία Life Coaching

Σε μια συνεδρία προπονητικής-συμβουλευτικής, οι στόχοι τίθενται με κοινή συνεργασία coach-coachee. Οριοθέτηση στόχων σημαίνει σύμβουλος και πελάτης να καθορίσουν συγκεκριμένους στόχους για κάθετι που επιθυμεί ο πελάτης αλλά και σχέδιο επίλυσης δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν.

 
Πλεονεκτήματα
 
 • Ο πελάτης γνωρίζει τι να περιμένει από τις συνεδρίες. Με αυτό τον δομημένο και αναλυτικό τρόπο
 • αποφεύγονται οι μη ρεαλιστικοί στόχοι (π.χ  να μην ξανά κάνω ποτέ λάθος).
 • Η οριοθέτηση στόχων βοηθά τον πελάτη να αποφασίσει αν επιθυμει να συνεχίσει τις συνεδρίες ή απλά επιθυμεί μόνο να πάρει πληροφορίες για κάτι που συμβαίνει αλλά ακόμα χρειάζεται χρόνο για να σκεφθεί αν θα συνεχίσει τις συνεδρίες.
 • Η οριοθέτηση στόχων δείχνει από μόνη της την δυνατότητα για αλλαγή και βοηθά τον πελάτη να εστιάσει στις λύσεις και τις μελλοντικές δυνατότητες, παρά στα ίδια τα προβλήματα.
 

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

3 thoughts on “Τι είναι το Life Coaching

 1. Pingback: Life coaching Τι σημαίνει; - Sofia Banagi

 2. Pingback: Τεχνικές Life Coaching - Sofia Banagi

 3. Pingback: Τι είναι το coaching; - Sofia Banagi

Comments are closed.

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER