Τελικά “δουλεύει” το Coaching;

Τελικά “δουλεύει” το Coaching;-Sofia Banagi

Τελικά "δουλεύει" το Coaching;

Ζούμε σε μια εποχή που τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και η ανάγκη για την εξέλιξη του κάθε ανθρώπου είναι πλέον μονόδρομος.
Καθημερινά ο σύγχρονος άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει πολλές πιέσεις και δυσκολίες, οικογένεια, εργασία, επαγγελματικές υποχρεώσεις, ανεργία και κοινωνικές σχέσεις. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις τον απομακρύνουν από τον εαυτό του και τις δικές του ανάγκες.

Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή τoυ το life Coaching και ο life Coach που σε βοηθάει να στραφείς προς τον εαυτό σου. Να απαντήσεις σε ερωτήματα που ίσως ποτέ δεν έχεις απαντήσει με ειλικρίνεια και με κατανόηση.

Τι σημαίνει κάνω μια συνεδρία Coaching;

Σε μια συνεδρία Coaching αναπτύσσεται μια σχέση. Ο coach είναι στο παρόν και κοιτάει τον άνθρωπο με αποδοχή, ενσυναίσθηση και προσήλωση, ώστε να βοηθήσει τον Coachee να προχωρήσει μπροστά. Ο Coach θα σε υποστηρίξει και θα σε βοηθήσει να βρεις λύσεις, να ανακαλύψεις εσωτερικές δυνάμεις να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις, αν όμως υπάρχουν σοβαρά τραυματά πρέπει να σε παραπέμψει σε μια άλλη ειδικότητα.
Ο Coach ασχολείται με το πως ο άνθρωπος θα δημιουργήσεις νέες συμπεριφορές ώστε να παράγει νέα αποτελέσματα

Τελικά ” δουλεύει” το Coaching;

Έρευνα της PWS που έγινε το 2012 για λογαριασμό του οργανισμού ICF κατέγραψε ότι το 86% των οργανισμών που εφάρμοσαν coaching συνεδρίες και σεμινάρια δήλωσαν ότι πήραν κατά 70% την αξία της επένδυσης τους οι Coachees.
Επίσης, βελτίωσαν την Αυτοπεποίθησή τους κατά 80% οι άνθρωποι που έλαβαν coaching.
Υπήρξε βελτίωση κατά 73% στις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και ζευγαριών.
Σημειώθηκε ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας 67%.
Αυξήθηκε η απόδοση της εργασίας 70% και υπήρξε σημαντικό ποσοστό 57% διαχείρισης χρόνου.

Επίσης εμπειρική έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Σαλτσμπουργκ ( Sabine Losch, Eva Traut, Maximilian D, Eva jonas, 2016), διαπίστωσε ότι το Coaching αποδείχτηκε αποτελεσματικό στη μείωση της αναβλητικότητας, στην ενίσχυση αυτοπεποίθησης και ικανοποίησης των Coachees, στην εκπλήρωση των στόχων τους, στην κινητοποίηση.
Μελέτη που έκανε το πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ερεύνησε εκατοντάδες ανθρώπους και εργαζόμενους από 34 χώρες που δέχονταν Coaching και το 89% δήλωσε ότι το βρήκε αποτελεσματικό.

Το Coaching και ο Coach υποστηρίζει τον πελάτη του να βελτιώσει την αυτοδιαχείριση του, την αυτοσυναίσθηση του, την αυτοπεποίθηση του, ώστενα προχωρήσει σε δικούς του στόχους και λύσεις, που ο ίδιος επιθυμεί.

Ποια είναι τα Οφέλη του Coaching;

Tο Coaching είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και συνεχώς γίνονται νέες μελέτες και έρευνες. Στο site του ICF και του EMCC μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα συνολικά οφέλη του Coaching σε όλα τα επίπεδα.

Ενδεικτικά οφέλη για έναν πελάτη – Coachee :

-Επηρεάζει θετικά την προσωπική και επαγγελματική ζωή του Coachee

– Παρακινεί το άτομο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να έχει ενεργό ρόλο στην καθημερινότητά του

-Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του Coachee ώστε να αντιμετωπίζει προκλήσεις και δυσκολίες

-Ενισχύει την αυτογνωσία του και επενδύει στην προσωπική εξέλιξη

-Βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες του Coachee και οι σχέσεις του γίνονται πιο εύκολες και λειτουργικές

-Αυξάνει την ευεξία και την εικόνα του Coachee

-Αυξάνει την απόδοση και παραγωγικότητα στην δουλειά


Μέσα από το Coaching, ο πελάτης ανακαλύπτει τις δικές του ανάγκες και λύσεις οι οποίες είναι λειτουργικές για τον ίδιο. Αποτέλεσμα των συνεδριών Coaching είναι να αποκτά αυτογνωσία και να προχωρά βήμα-βήμα προς την επίτευξη των στόχων του. Ο Coach είναι πάντα εκεί ώστε να υποστηρίζει τον Coachee στις αλλαγές που θέλει να κάνει και να τον παρακινεί στην υιοθέτηση νέων συμπεριφορών. Η δυναμική της σχέσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των Coaching συνεδριών. Ο Coach χρειάζεται να είναι αυθεντικός, ειλικρινής, έμπιστος και να ακούει προσεκτικά τον Coachee.

Πως με το life Coaching αλλάζεις;-Sofia Banagi

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER