Ποια η διαφορά αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης!

Ποια η διαφορά αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης!-Sofia Banagi

Ποια η διαφορά αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης!

Ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια αρκετά τους ανθρώπους. Δυο έννοιες που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους αλλά διαφέρουν σε κάποια ουσιαστικά σημεία.

Η αυτοπεποίθηση αφορά στο τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να καταφέρουμε ενώ η αυτοεκτίμηση σε αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε.
Η αυξημένη αυτοεκτίμηση, μας κάνει να νιώθουμε εσωτερικά ασφαλής ως άτομο, να πιστεύουμε στην αξία μας. 
 

Η αυτοπεποίθηση κυρίως μας δίνει την ώθηση να τολμούμε, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να αποκτούμε νέες εμπειρίες.
 
Σαφώς η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση επηρεάζουν η μια την άλλη. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση αλλά χαμηλή αυτοεκτίμηση.
 
Η παγίδα αυτης της κατάστασης είναι ότι αναγνωρίζω ότι έχω ικανότητες αλλά αυτό μπορεί να γίνει τροχοπέδη και να κυνηγάω συνεχώς τίτλους, βραβεία ή να κάνω κάτι που αισθάνομαι ότι είμαι αρκετά καλός.
 
Αν παίρνω μόνο από τις νίκες μου χαρά και αξία, δεν θα καλύψει το κενό ότι έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ουσιαστικά θα πιστεύω ότι αξίζω μόνο όταν καταφέρνω πράγματα.
 
Ενώ η αυτοεκτίμηση μας έχει να κάνει με την αξία μας ως άνθρωποι, τις αρετές μας, την πνευματικότητά μας, την ομορφιά της ψυχής μας, την καλοσύνη μας, την ευσυνειδητότητά μας.
 
Η υψηλή αυτοεκτίμηση δεν χαρίζεται από κανέναν άλλον, χρειάζεται να εργαστεί το ίδιο το άτομο να την καλλιεργήσει.
Είναι τόσο σημαντική γιατί σε κάνει δημιουργό της ζωής σου, των ονείρων σου, της αλήθειας σου.
 
Η αυτοπεποίθηση σου δημιουργεί αυτό το εσωτερικό πάθος να κυνηγήσεις αυτό που θέλεις να καταφέρεις. Να πιστεύεις στις ικανότητες σου και τις δυνατότητες σου, με λίγα λόγια να ξέρεις που είσαι καλός και τι μπορεί να πετύχεις.
 
 
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτές τις δυο έννοιες ώστε να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να στραφεί ο καθένας προς τον εαυτό του και να καταλάβει που χρειάζεται να δώσει προσοχή.
 
  • Το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή του εαυτού μου, με τα πλεονεκτήματα του και τις ατελειές του. Κανένας δεν γεννήθηκε τέλειος, η φύση του ανθρώπου είναι ατελής.
  • Το δεύτερο βήμα είναι να έχουμε την διάθεση, θέληση να αναγνωρίσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
  • Το τρίτο είναι να έχουμε αισιόδοξες σκέψεις. Δες τον εαυτό σου λίγο πιο θετικά, αγκαλιασέ τον για αυτό που είναι, δε μπορεί να κάνει μόνο λάθη και διαρκώς να τον μαλώνουμε. Του κόβουμε τα φτερά.
  • Ζήτα βοήθεια, δεν είναι ντροπή.Βγες από την νοοτροπία ότι μπορείς μόνος σου, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας!!
Το να μάθω να πιστεύω στον εαυτό μου, να με φροντίζω, να μου δίνω ουσιαστική σημασία για αρχή, είναι πιο εύκολο απο το να αλλάξω σκέψεις. Αγκαλιασε αυτό που είσαι, γίνε τρυφερός μαζί σου, δες τον εαυτό σου από μια νέα οπτική.
Ξεκίνα σήμερα, είναι κρίμα να αφήνεις το χρόνο να περνά.
Δώσε αυτή την υπόσχεση στον εαυτό σου και τήρησε την!!

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER