Η δύναμη της φιλίας στη ζωή ενός εφήβου

Η δύναμη της φιλίας στη ζωή ενός εφήβου-Sofia Banagi

Όλα όσα μέχρι τώρα ο έφηβος συζητούσε με τους γονείς του, πλέον έχει την ευκαιρία να τα μοιράζεται με τα άτομα της επιλογής του, τα οποία έχει την αίσθηση ότι μπορούν να τον καταλάβουν περισσότερο από την οικογένειά του. Στην ουσία, οι φίλοι λειτουργούν ως ένας καθρέφτης στον οποίο ο έφηβος αναζητά μια νέα ταυτότητα. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και αποδοχής του εαυτού του, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για τις επιλογές ή τις συμπεριφορές του, όπως θα χρειαζόταν να κάνει με τους γονείς του. Η προσωρινή αποκοπή εξάρτησης από τους γονείς, μετατίθεται στους φίλους. Έτσι, δημιουργούνται δυνατοί δεσμοί και συναισθηματικές εξαρτήσεις, για αυτό και κάποιες φορές μπορεί να συναντήσουμε το φαινόμενο ο έφηβος να δείχνει υποταγή στην ομάδα των φίλων του, δηλαδή να ακολουθεί με «κλειστά» μάτια αυτό που η παρέα προτείνει να γίνει, και να μην έχει πλήρη έλεγχο των πράξεών του, καθώς δεν μπορεί να διανοηθεί να δεχτεί απόρριψη από τους φίλους του.

Στο μυαλό του ένας έφηβος δεν μπορεί να χωρέσει να είναι μόνος και χωρίς φίλους. Αν νιώσει μόνος ή παραγκωνισμένος από το σύνολο, αυτό θα είναι μια τραυματική εμπειρία για τον έφηβο, καθώς θα κλονιστεί η αυτοεκτίμηση και η αυτοεικόνα του και θέλει πολύ λεπτό χειρισμό από τους γονείς ώστε να το διαχειριστούν με κατανόηση και υποστηρικτικά.

Κάποιες φορές οι γονείς μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη για τις επιλογές του παιδιού τους σε σχέση με τους φίλους του και ίσως να θεωρήσουν ότι αυτές οι σχέσεις είναι επιφανειακές. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια για τον έφηβο. Είναι σημαντικό να σέβονται τις επιλογές του έφηβου παιδιού τους, καθώς αυτό το κομμάτι κινητοποιεί ένα μεγάλο μέρος της συναισθηματικής του ανάπτυξης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνει το κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων, τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που μπορεί να μοιραστεί ώστε να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα. Σιγά σιγά αντιλαμβάνεται την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου, την προσπάθεια αλλά και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που χρειάζεται να γίνονται, ώστε να έχει αυτούς που επιθυμεί στη ζωή του.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να πουλάς με επιτυχία τον εαυτό σου;

Τα οφέλη που τα παιδιά αποκομίζουν από τη φιλία είναι πολλαπλά για αυτό και οι γονείς χρειάζεται να είναι αρωγοί στο χτίσιμο και τη διαμόρφωσή της. Ωστόσο, πολλές φορές τα κριτήρια των γονιών με του εφήβου διαφέρουν ως προς την επιλογή των φίλων του. Και είναι πολύ λογικό να συμβαίνει αυτό καθώς το παιδί επιλέγει τους φίλους του αρχικά με βάση τα κοινά ενδιαφέροντα, να υπάρχει αμοιβαία αποδοχή και να βλέπουν με την ίδια οπτική το μέλλον. Πολλές φορές, ο πιο δυνατός στο σχολείο και ο πιο δημοφιλής δεν είναι πάντα το «καλύτερο» παιδί, ωστόσο συχνά τα παιδιά θέλουν να είναι κοντά σε μια τέτοια προσωπικότητα, ακόμα και αν αυτό τους βάζει σε μπελάδες.

Έτσι, ο έφηβος προσπαθεί να μιμηθεί και να ταυτίσει τα πιστεύω του με αυτά των φίλων του, φυσικά με σκοπό να γίνει αποδεχτός από την παρέα. Είναι λογικό ο έφηβος να μην μπορεί να δει με καθαρή ματιά τους φίλους του, ώστε να έχει αντικειμενική γνώμη για αυτούς. Στα μάτια του όποιου φίλου του, βλέπει τον φίλο που θα ήθελε πάντα να έχει και τον εξιδανικεύει. Επιπλέον, στα μάτια του φίλου του βλέπει τον ίδιο του τον εαυτό και ενδεχομένως αγαπά περισσότερο την εικόνα που έχει σχηματίσει για εκείνον και όχι αυτό που πραγματικά είναι.

Σύνηθες είναι οι έφηβοι να δηλώνουν πως περνάνε καλύτερα με τους φίλους τους, παρά με τους γονείς. Είτε αυτό έχει να κάνει με οικογενειακές εκδηλώσεις, καλοκαιρινές διακοπές ή κάποια καθημερινή έξοδο. Αυτή η συμπεριφορά αναστατώνει τους γονείς, οι οποίοι αισθάνονται ότι «χάνουν» το παιδί τους, ότι δεν έχουν τον έλεγχο πλέον και συχνά το βιώνουν ως απόρριψη. Όλα αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις είναι γνώριμα στους περισσότερους γονείς. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι πως τα παιδιά στην εφηβεία θέλουν και προσπαθούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Αυτό κάποιες φορές εκδηλώνεται με το να κλείνονται στον εαυτό τους και εκεί έρχονται οι φίλοι για να υπάρχει μια δίοδος ώστε να μπορούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. My Boutique.gr

Διαβάστε Επίσης  Πως λειτουργεί το life Coaching;

Η εφηβεία είναι μια χρονική περίοδος που χρειάζεται από την μεριά των γονιών υπομονή και κατανόηση προς τον έφηβο, που κάποιες φορές θα εκφραστεί με απομάκρυνση, άλλες με επιθετικότητα και άλλες με άρνηση. Αυτό που περιμένει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία από τους γονείς του είναι η αγάπη, η αποδοχή και κυρίως η ενθάρρυνση και η εμπιστοσύνη για να καταφέρει να προχωρήσει και να εξελιχθεί δημιουργώντας τις δικές του σχέσεις και κατ’ επέκταση να ενηλικιωθεί.

Αυτή η εγγραφή δημοσιεύτηκε στο life coaching. Σελιδοδείκτης στο permalink.

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Αρχική Σελίδα
Τηλέφωνο
Κλείστε Ραντεβού

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER