Δεν περνάω καλά, γιατί όμως δεν αλλάζω;

Δεν περνάω καλά, γιατί όμως δεν αλλάζω;-Sofia Banagi

Δεν περνάω καλά, γιατί όμως δεν αλλάζω;

Πολλές φορές παραπονιέσαι ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν και αισθάνεσαι εγκλωβισμένος. Έχεις κάνει τις επιλογές
σου είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά αλλά κάτι δεν λειτουργεί.

Αισθάνεσαι παγιδευμένος/η στις ίδιες σου τις επιλογές. Αυτά που έχεις επιλέξει δεν σε κάνουν χαρούμενο και ευτυχισμένο. Ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι μαύρα ούτε άσπρα, απλά χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεται να κάνεις κάποιες αλλαγές.
Οι άνθρωποι έχουμε εκπαιδευτεί να παραμείνουμε σε συμπεριφορές του παρελθόντος που μπορεί να ήταν αποτελεσματικές κάποτε αλλά πια δεν είναι.

Η ζωή αλλάζει συνεχώς, εμείς αρνούμαστε να αλλάξουμε γιατί απλά έτσι έχουμε μάθει. Η συνεχής όμως επανάληψη συμπεριφορών τελικά στο σήμερα μας κρατούν δυστυχισμένους και ανίσχυρους να οδηγηθούμε σε μια καλύτερη καθημερινότητα και ρουτίνα.
Συχνά επιμένουμε να ακολουθούμε μαθημένες συμπεριφορές γιατί πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να αλλάξουμε, ότι είμαστε αρκετά μεγάλοι, ότι οι άλλοι φταίνε κ.λ.π

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να κάνουμε μια παύση, να παρατηρήσουμε την συμπεριφορά μας και τον φαύλο Κύκλο που μπορεί να αναπαράγουμε. Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να μας δώσουμε χρόνο και χώρο ώστε να κατανοήσουμε τι πραγματικά επιθυμούμε.

Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουμε;

-Φόβος για το άγνωστο.

Η αλλαγή μας τρομάζει, δεν μας αρέσει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, πόσο μάλλον νέες συμπεριφορές. Είναι κατανοητό να φοβόμαστε γιατί το ανθρώπινο είδος λειτουργεί βιολογικά με αυτό τον τρόπο. Φοβόμαστε αυτό που δεν γνωρίζουμε, επιθυμούμε να έχουμε τον έλεγχο. Πολλές φορές επιλέγουμε καταστάσεις και ανθρώπους που μας πληγώνουν γιατί αισθανόμαστε οικεία.

-Ισχυρογνωμοσύνη

Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι όλα τα κάνουν σωστά και δεν χρειάζεται να αλλάξουν κάτι οι ίδιοι αλλά οι άλλοι. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων θα πρέπει να δείτε τον εαυτό σας από απόσταση, να γίνετε παρατηρητές. Αν δεν ΜΠΟΡΕΙΤΕ μονοί σας ζητήσετε βοήθεια.

-Το περιβάλλον δεν βοηθάει

Δυστυχώς ο περίγυρος μας δεν μας βοηθάει στις αλλαγές. Όταν αποφασίστε να αλλάξετε θα υπάρξουν εμπόδια γιατί οι άνθρωποι θα σας κοιτούν περίεργα, θα απορούν με την αλλαγή της στάσης σας και ίσως αισθάνονται απόρριψη.

-Η αλλαγή είναι δύσκολη

Είναι αλήθεια ότι οι αλλαγές είναι δύσκολες, απαιτούν χρόνο, προσπάθεια και επιμονή. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και επανάληψη μέχρι να γίνει συνήθεια.

-Η ανάληψη προσωπικής ευθύνης δεν είναι εύκολη υπόθεση

Πόσο εύκολο είναι να παραδεχτείτε τα λάθη σας; Αυτό που έχεις εκπαιδευτεί από μικροί είναι ότι οι άλλοι φταίνε. Είναι πολύ βολiκό να φταίνε οι άλλοι γιατί έτσι δεν θα χρειάζεται να αλλάξετε εσείς. Θέλει γενναιότητα να παραδεχτείτε ότι έχετε ελαττώματα. Ζούμε σε μια κοινωνία υποκρισίας που διαφημίζει την τελειότητα ενώ στην πραγματικά δεν υπάρχει.

 

-Έλλειψη υπομονής

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τόσο γρήγοροι και επιθυμούμε και τα αποτελέσματα να συμβούν άμεσα.
Αν δεν γίνει αυτό αισθανόμαστε αποτυχημένοι, θέλουμε αν είναι δυνατόν να κάνουμε την αλλαγή και τα αποτελέσματα να έρθουν αμέσως.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο.

Αν σκέφτεσαι γιατί δεν αλλάζεις μια κατάσταση που δεν σου αρέσει και συνερίζεις να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου, αναλογίσου πόσο οικείο είναι αυτό που ζεις. Μήπως τελικά σου είναι πολύ γνώριμο και ενώ σε έχει κουράσει δεν μπορείς να το αφήσεις;
Να θυμάσαι ότι η γνώση είναι Δύναμή!!
Μπορείς να σπάσεις τον φαύλο Κύκλο της μαθημένης συμπεριφοράς μέσα από το ταξίδι της αυτογνωσίας και της γνώσης. Αυτό θα σε βοηθήσει πραγματικά να κατανοήσεις το γιατί έλκεις συγκεκριμένες καταστάσεις και ότι μπορεί αν αλλάξεις εσύ να μεταμορφωθεί και η ζωή σου.

Αξίζεις μια δεύτερη Ευκαιρία!!

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER