Τι είναι το Life Coaching

« Back to Glossary Index

Τι Είναι το Life Coaching
Τι είναι το Life Coaching: Ιστορικά, η λέξη coach σημαίνει βαγόνι-άμαξα, δηλαδή αυτό που μεταφέρει .Ο όρος coaching γεννήθηκε τον 19ο αιώνα, όταν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ένας καθηγητής διάβαζε και εξέταζε έναν μαθητή με σκοπό να τον βοηθήσει να περάσει τις εξετάσεις .

Έτσι, δειλά δειλά ,άρχιζε να χρησιμοποιείται ο όρος coach .Σε ένα επόμενο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε στον αθλητισμό.

Coaching ονομάζεται η “μεταφορά” των μαθητών από τον ένα στόχο στην κατάκτηση του επόμενου με επιτυχία από κάποιον ,δηλ τον coach, που διαθέτει πολύ καλές γνώσεις και έχει επικοινωνιακές δεξιότητες ( Γιαννακόπουλος 2017 ) .
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Αμερική και στον χώρο των επιχειρήσεων ειδικά . Ο Τόμας Λέοναρντ ,ένας Αμερικάνος οικονομικός σύμβουλος αναφέρεται ως ο πατέρας της επαγγελματικής προπονητικής ζωής ( professional life coaching ) .
Ήταν αυτός ,που το 1991 ίδρυσε την πρώτη σχολή επαγγελματικής ζωής και το 1994 τη Διεθνή Ομοσπονδία Προπονητικής ( International Coaching Federation ,ICF ) ,που μέχρι σήμερα αποτελεί το βασικό Σώμα Διαπίστευσης για προπονητές ζωής .
Διάφορες θεωρίες και μελέτες του 20ου αιώνα για την ανθρώπινη συμπεριφορά , την παρακίνηση, την προσωπικότητα, το συνειδητό και το ασυνείδητο , την μάθηση και την εξέλιξη του ανθρώπου, οδήγησαν στην γέννηση της επαγγελματικής, προπονητικής ζωής .Σύμφωνα με τον Maslow, ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος και να φθάσει στην αυτοπραγμάτωση του χρειάζεται να έχει κατακτήσει τους εξής βασικούς πυλώνες :
την ανάγκη του για αγάπη και οικειότητα και αυτήν για κοινωνική αναγνώριση, αυτοεκτίμηση, προσωπική αξία και το αίσθημα επιτυχίας .

  • Αυτοπραγμάτωση : η πραγματοποίηση των πνευματικών ,ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου καθώς και η αίσθηση της πληρότητας δηλαδή της εσωτερικής ισορροπίας, που αυτή συνεπάγεται με την ανάγκη του ατόμου να φθάσει στο μέγιστο δυναμικό του , μέσω της πλήρους δυνατής ανάπτυξης των προσωπικών ικανοτήτων .

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

« Επιστροφή στο Ευρετήριο
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER