Τι είναι αυτοπραγμάτωση;

« Back to Glossary Index

Τι είναι αυτοπραγμάτωση;
Η αυτοπραγμάτωση είναι μια από τις πιο Βασικές ανάγκες του Ανθρώπου. Η επίτευξη της αυτοπραγμάτωση, σημαίνει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανακάλυψή και ενεργοποίηση των ταλέντων σου, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων σου και την επίτευξη των στόχων σου.

Τι είναι αυτό όμως που μας κινητοποιεί και επιθυμούμε να φτάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα ύπαρξης; Ο άνθρωπος μόλις ικανοποιήσει τις Βασικές του ανάγκες ασφάλειά, φαγητό, σύντροφό, εργασία, σπίτι, αρχίζει να ψάχνει το βαθύτερο νόημά της ζωής του. Για καθένα μπορεί να είναι ξεχωριστό και διαφορετικό.

Ο άνθρωπος είναι φύσει καλός, διαθέτει από μόνος του την ικανότητά για προσωπική ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση γιατί η ιδία η ζωή είναι δημιουργία και εξέλιξη. Ο Maslow ήταν ο πρώτος που μίλησε για τις βιολογικές και ψυχικές ανάγκες. Οι ανώτερες ανάγκες ανακαλύπτονται αφού ικανοποιήσουν οι πρώτες.

Οπότε ο άνθρωπος χρειάζεται να καλύψει και τις ψυχολογικές του ανάγκες όπως η αυτοεκτίμηση, η τρυφερότητα, η αίσθηση του Ανήκειν. Αυτές είναι και οι βασικές ψυχολογικές ανάγκες.
Καταλαβαίνουμε ότι η ένταση στον ανθρώπινο ψυχισμό επέρχεται από την ατέλεια, αυτό του δημιουργεί μια εσωτερική σύγκρουση.

Από τις έρευνες και τις μελέτες του, πάνω σε υγιή ακόμα τα όποια οδηγούνται προς την επίτευξη της αυτοπραγμάτωση, ο Maslow έβγαλε τα εξής συμπεράσματα ότι οι άνθρωποι που φτάνουν προς την αυτοπραγμάτωση έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

« Επιστροφή στο Ευρετήριο
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Εάν Ενδιαφέρεστε Συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα γύρω απο το Life Coaching

Eγγραφείτε στο NEWSLETTER